• Λεπτομέρειες
  • Gallery
  • Ετικέτες
  • Περισσότερα

Η “Γειτονία” τραγουδά στο Καμπιέλο

Αρχική  /  Slideshow  /  Τρέχουσα σελίδα

Η «Γειτονία» τραγουδά στο Καμπιέλο!

Μια ξεχωριστή μελωδική βραδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ντόπιοι και επισκέπτες, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, στην πλατεία Αγίας Ελένης, στο Καμπιέλο, στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του 5ου SEVEN Festival 2015.

O Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «ΓΕΙΤΟΝΙΆ», θ’ αποδώσει τραγούδια από τη χιλιόχρονη λαϊκή μουσική παράδοση της έξω-αστικής Κέρκυρας, που σε πείσμα των καιρών παραμένει ζωντανή, επιβεβαιώνοντας την ποιητική φράση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, πως «αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή ειν΄η ρίζα».

Άνδρες και γυναίκες της «Γειτονίας» μέσα από επίμονη προσπάθεια και συστηματική έρευνα σε όλες τις διαθέσιμες πηγές, «φυσούν και ξανακοκκινίζουν τα κάρβουνα της λαϊκής παράδοσης», ξυπνούν μνήμες και αφυπνίζουν συνειδήσεις, αποδίδοντας τραγούδια που μας έρχονται από πολύ μακριά, ακόμη και από τη μέση βυζαντινή περίοδο. Τραγούδια που έφτασαν στις μέρες μας, με μελωδίες και ρυθμούς μεταφερόμενους από γενιά σε γενιά, χωρίς ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, καθώς συνόδευαν τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα λαϊκά δρώμενα που σχετίζονται με τους γάμους, τις γιορτές, τα πανηγύρια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις και πτυχές της ζωής των μικρών κοινωνιών της υπαίθρου Κέρκυρας.

Τα τραγούδια του Πολυφωνικού Χορού «Γειτονία», αποκαλύπτουν τις ρίζες της λαϊκής μουσικής παράδοσης του νησιού μας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, που ξένα ακούσματα προερχόμενα από παντού, σαρώνουν τ’ αυτιά μας και διαρκώς αποδυναμώνουν και θολώνουν την ιδιαίτερη τοπική μας ταυτότητα.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η «Γειτονία» θ’ αποδώσει τραγούδια της αγάπης, καθιστικά, του γάμου, της ξενιτιάς, του ελαιώνα και γενικότερα της αγροτικής ζωής, βυζαντινής προέλευσης ακριτικά και παραλογές αλλά και τραγούδια των πανηγυριών μας.

Τον Πολυφωνικό Χορό συνοδεύουν οι: Γιώργος ΧονδρογιάννηςΜπεζερής στην κιθάρα, Θοδωρής Καρύδης και Σωτήρης Ραυτόπουλος στο βιολί και Σπύρος Σκορδίλης στο ακκορντεόν. Συντονίζει όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 21:30 και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιμέλεια παραγωγής:
“ΕΠΤΑ, Τεχνών Τόπος”, “Φίλοι του ΕΠΤΑ”

5ο SEVEN Festival 2015,

Πληροφορίες στo τηλ. 6974064575, Emai:lightd@otenet.gr

 

gitonia


Αφήστε ένα σχόλιο

/>

Αρέσει σε %d bloggers: